Focus of concentratie

paul-skorupskas-7KLa-xLbSXA-unsplash
Photo by Paul Skorupskas on Unsplash.com

[português]  [English]

Wij mensen leren gedurende onze opvoeding nooit hoe ons te concentreren. Van jongs af aan horen we wel dat we dat moeten doen en niemand legt uit hoe dat moet. Zelfs onze ouders niet. Ze geven zelfs zelden het goede voorbeeld. Wat we wel leren is het ons laten afleiden. Zeven dagen per week, veertien uur per dag zo niet meer. We handelen/acteren op impulsen die van buitenaf komen. We zijn dus heel goed in het ons laten afleiden want dat is wat we kunnen. Uiteindelijk brengt dat ontevredenheid in een eventueel doel bereiken is een inspanning.

Focussen is wat we willen en om dat te kunnen moeten we trainen onze concentratie te behouden. Dat leer je niet in één dag. Dus om een ster te worden in het hebben en houden van concentratie – stay narrow and deep – moeten we eerst begrijpen hoe dat allemaal in ons hoofd werkt.

Er zijn twee dingen: Het denken en het bewustzijn.

Het denken is een heel groot, schijnbaar oneindig gebied dat je kunt verdelen in allerlei secties die verband houden met gemoedstoestanden; met emoties zoals angst, jaloezie, liefde, seks, eten, haat, boosheid, vriendelijkheid, empathie etc.

Het bewustzijn is een stralende bal van licht. Het is een vast gegeven. Die is altijd hetzelfde. Die bal verandert nooit van kleur, van energie, van kracht of intensiteit.

monique-pongan-ItzbIyqj6X4-unsplash
Photo by Monique Pongan on Unsplash.com

Waar jij je op richt, daar vind je de lichtbal. Jouw bewustzijn is daar op die plek. Die plek wordt verlicht.

Voorbeeld:
Je gaat naar de film. De regisseur heeft in die film alles gestopt om zoveel mogelijk emoties bij jou op te wekken. Je gaat van angst, naar liefde, van boosheid naar begrip. Wanneer de film is afgelopen zie je de woorden “The End” en je zucht. Wat een film was dat! De regisseur heeft met zijn van manier van filmen jou lichtbal naar alle secties van je denken gebracht. Jij staat dus toe dat iemand of iets dat doet. Dat is precies wat er de hele dag gebeurt. Alles om je heen brengt jouw bewustzijn naar allerlei plekken in je hoofd. Je bent eigenlijk een speelbal van je omgeving.

Tijdens meditatieles train ik met jou jouw bewustzijn. Daarna zul je begrijpen dat er een heldere afscheiding is tussen bewustzijn en denken. En, dat jezelf de baas kunt zijn over je bewustzijn.

Concentratie training moet je dagelijks doen om iets te bereiken. Zoals je alles moet trainen om er goed in te worden. Een talent is niets waard zonder training.

Door de dag heen:
Concentreer je altijd op één ding tegelijk. Praat je met je partner, blijf daar dan 100% bij. Stay there!

Het leven is een verschijning (manifestatie) van waar je energie naartoe stroomt. Je concentratie, aandacht of bewustzijn. Dus je leven is een reflectie van jouw leiderschap over jezelf.

Wees onwrikbaar met je focus.

(Vrije interpretatie van de woorden van monnik Dandapani)

%d bloggers like this: